Neuro: alles wat er binnenkomt aan prikkels via je hersenen.
Linguïstisch: de vertaalslag die jij maakt op basis van je ervaringen en overtuigingen (je eigen filter, is datgene wat maakt dat jij anders reageert op een situatie dan anderen). 
Programmeren: het feit dat alles wat je meerdere malen hebt gedaan en/of automatisch doet, een programma is geworden (vergelijk het maar met een computer).

Stel dat je in je leven niet het gewenste resultaat bereikt met sommige van je programma’s of te wel “de uitkomst van je handelen”, dan kun je dat met NLP veranderen. 

Kortom: NLP is een snelle, doeltreffende manier om inzicht te krijgen in je handelen en je zienswijze. Met behulp van de coach leer je je eigen hulpbronnen in te zetten. Ieder mens heeft kwaliteiten en vermogens. 

We communiceren de hele dag met onszelf en/of onze omgeving. Verbaal en non-verbaal. Daar zijn we ons lang niet altijd van bewust. Met behulp van NLP leer je je bewust te worden van je communicatie en hoe je dit kan en wilt uitdrukken in je leven van alle dag.

Een NLP-coach is op zoek naar de patronen in jouw denk- en handelswijze (de programmatuur). Deze laten zich zien in wat je doet en zegt. Terwijl jij vertelt waar je voor komt en wat je veranderd wilt zien, maakt de coach voor jou zichtbaar hoe het in jouw leven werkt, door middel van speciale coachvragen.

Zo kun je je eigen antwoorden vinden, waarom iets wel of niet werkt in je leven Je kunt namelijk alleen datgene bewust veranderen waar je inzicht in hebt. De coach brengt je al snel van je huidige situatie naar waar je naar toe wilt in je leven. Als je weet wat je hindernissen zijn, gaan we op zoek naar je hulpbronnen. NLP gaat er vanuit dat alle hulpbronnen al in je zijn. Bijvoorbeeld: in welke andere situatie was je daarin WEL bekwaam?  NLP verschaft je meer zicht op hoe en waarom je iets doet en welke keuzes je hebt. Het geeft je meer of nieuw leven(s)inzicht. Het is dus kijken naar je communicatie en dat geeft je inzicht in jezelf.

Afhankelijk van het probleem dat je laat zien en de vraag waarmee je komt, wordt er een NLP techniek toegepast. Dat kan heel divers zijn. De inzichten die daarin naar voren komen, kunnen zorgen dat je veranderingen kunt aanbrengen in je leven. Afhankelijk van wat je wilt uiteraard.

Vragen waar NLP goed bij werkt zijn b.v.:– Hoe komt het dat de ene mens ergens succesvol in is en de andere niet?
– Waar komt dit patroon vandaan, hoe kan ik het veranderen?
– Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?
– Hoe kan ik bereiken wat ik wil?

Een voorbeeld:
Je wordt boos op iemand. Dan kun je denken dat de ander jou dat aandoet.
Maar is dat wel zo? NLP ziet dat zo:
We hebben allemaal ervaringen en overtuigingen die je meekrijgt in je jeugd of  in je verleden ervaren hebt. Meestal ben je je er niet van bewust, maar jouw manier van reageren op wat er gebeurd is je zó vertrouwd, dat je van daaruit geneigd bent te denken dat het de waarheid is. We noemen dat in NLP jouw “model van de wereld”.
In werkelijkheid is het jouw waarheid op basis van wat je weet uit het verleden, die jij erváárt als dé waarheid. Jouw waarheid, als je die niet navraagt bij de ander is een aanname.
Dat kan positief of negatief zijn. Positief, wordt wel verward met naïviteit, als hij niet klopt. Negatief, dan schrik je en reageer je defensief, aanvallend of trek je je terug, als je denkt dat het waar is. Terwijl de ander het misschien heel anders bedoeld heeft.
NLP laat je kijken hoe het werkt voor jou en we zoeken dan samen, hoe je daar mee om kan gaan door jou je eigen antwoorden te laten vinden.

NLP voor mij:
Ik werkte tijdens mijn NLP opleidingen zelf o.a. aan persoonlijke thema’s van onzekerheid en “niet van waarde” zijn en leerde mijn eigen beperkende overtuigingen te veranderen in helpende overtuigingen. Zodanig dat ik nu een gelukkiger leven heb. Met meer inzicht, zelfkennis, perspectief, keuzemogelijkheden en ervaar meer dankbaarheid.
NLP geeft je keuze. En dat maakt vrij.